Gadgets in de auto

De laatste jaren zien we steeds meer technische snufjes om ons heen. Zo ook in de auto. Televisie kijken en gamen in de auto klinkt leuk, maar hechten mensen er ook echt waarde aan? Ja, althans met name de Zuid-Europeanen vinden het belangrijk de auto goed uitgerust is. Wij Nederlanders vinden technische snufjes ook fijn, maar ze moeten wel functioneel zijn. Zoals een achteruitrijcamera bijvoorbeeld. Super snel internet en entertainment voor de medepassagiers hoeven we hier niet, dat is iets waar de Spanjaarden en Italianen warm voor lopen. Dat wees een jaarlijks onderzoek onder bijna 10.000 Europeanen uit.

Twee op de vijf Nederlanders vindt het van belang dat er een snelle internetverbinding in zijn auto zit. Opvallend is dat Nederlandse vrouwen hier helemaal geen waarde aan hechten. Over andere gadgets is het Nederlandse volk ook een stuk kritischer dan de rest van Europa. Het zelfstandig inparkeren bijvoorbeeld, 66% van de Europeanen ziet zo’n handigheid wel zitten, terwijl minder dan de helft van de Nederlanders hier behoefte aan heeft. Aan een achteruitrijcamera of achteruitrijcamera draadloos hebben wij voldoende om de auto op zijn plek te zetten. Ook op het gebied van entertainmentmogelijkheden in de auto voor de medepassagiers zitten wij ruim onder het Europese gemiddelde.

Maar van welke gadgets worden we wel blij dan? Met name de praktische toepassingen worden gewaardeerd. Zo vindt 63% van de Nederlanders, vooral mannen, het belangrijk dat er een filewaarschuwing zit ingebouwd die alternatieve routes berekent. Verder is gevaarherkenning een belangrijke feature voor de toekomst voor de Nederlanders, ruim 80% ziet dit wel zitten. Het gevoel dat de auto zelf kan ingrijpen bij gevaarlijke situaties en ongelukken kan voorkomen is geruststellend. Veel van deze gadgets zitten nog niet ingebouwd in de auto van nu, maar de verwachting is dat het over een aantal jaar wel het geval is.