APK keuring – ook de wielen belangrijk

Bezit jij een eigen auto? Grote kans dat je wel eens een afspraak hebt moeten maken voor een APK keuring. Bij oudere auto’s is het uitvoeren van een APK-keuring een jaarlijks terugkerende controle. Gedurende een dergelijke check wordt de auto op een aantal vastgestelde controlepunten nagelopen. Men spreekt daarom van de APK checklist. Zaken als de ramen, de spiegels, lichten, de carrosserie en de banden worden allemaal nagelopen. Hier op Onlinestalenvelgen.nl gaan we dieper in op een specifiek onderdeel van de keuring: de autobanden.

 

Banden een van de belangrijkste onderdelen

Bij een apk keuring denken mensen in eerste instantie vaak aan technische zaken als de motor en de versnellingsbak. Niets is minder waar. Een van de belangrijkste zaken die worden gecontroleerd bij een apk check zijn namelijk de autobanden van jouw auto. Wellicht niet geheel verwonderlijk daar de banden onontbeerlijk zijn voor het goed functioneren van een auto. Autobanden zijn namelijk in grote mate verantwoordelijk voor het rijgedrag van een voertuig. De banden hebben continue contact met het wegdek en een goede grip is cruciaal voor het goed en veilig rijden met de auto. In welke mate een auto grip heeft ligt aan de hardheid en zachtheid van de banden. Niet aan het profiel? Nee, het profiel is bedoeld om het water af te voeren indien het regent. Uiteraard is de juiste profieldikte dan ook zeer belangrijk voor de verkeersveiligheid omdat men zonder voldoende profiel direct slipt.

 

De minimale profieldikte is per wet vastgesteld op 1.6 millimeter. Tijdens de APK keuring wordt gecontroleerd of het profiel van jouw autobanden hieraan voldoet. Mocht blijken dat het profiel te veel versleten is dan moeten de banden vervangen worden. Banden kunnen relatief snel slijten, zeker als jij het hele jaar door met dezelfde autobanden rijdt. Het kan dan ook interessant zijn om te kiezen voor zomer – en – winterbanden. Door de banden tijdig te wisselen neemt de slijtage van de individuele banden af en kun je dus langer doorrijden met jouw banden.

 

Wat wordt er verder nog aan de wielen gecontroleerd?

Niet alleen de profieldikte en de hardheid/ zachtheid van de banden worden gecontroleerd tijdens een apk keuring. Naast deze twee aandachtspunten bekijkt een apk keurmeester ook naar de volgende onderdelen:

 

Wiellagers – kleine ringetjes die ervoor zorgen dat er minder wrijving ontstaat tussen apart onderdelen van de wielen. Mocht blijken dat deze ringetjes versleten zijn dan slijten de onderdelen sneller vanwege de wrijving.

Speling van het wiel – de apk keurmeester controleert de maximale speling van het wiel. Er mag maximaal 1 millimeter speling zijn.

Draairichting – het klinkt vreemd maar niets is minder waar, de banden van tegenwoordig zijn zodanig gemaakt dat ze een bepaalde draairichting hebben. Tijdens de apk keuring wordt gekeken of aan deze richting is voldaan.

Maat van de banden – afhankelijk van de grote van de auto en de grote van de as wordt gecontroleerd of jij met de correcte banden rijdt.

 

Mocht je opgaan voor een APK keuring dan kun je erover nadenken om de controle te combineren met een kleine of grote beurt. De meeste garagebedrijven, denk aan de Kwik-Fit, hebben leuke kortingen als je een apk combineert met een kleine of grote beurt. Een laatste tip: vergeet niet op tijd een afspraak te maken voor de APK keuring, je kunt een zeer hoge boete krijgen als je niet op tijd bent met de APK keuring.