Autobanden controleren bij aankoop tweedehands auto

Autobanden controleren bij aankoop tweedehands auto

Veel mensen kiezen om financiële redenen voor de aanschaf van een tweedehands auto. Echter weet je nooit hoe de auto is onderhouden door de vorige eigenaar. Let daarom altijd op de staat van de auto. Denk daarbij ook aan de autobanden, hoe is het daarmee gesteld?

Aangezien je nooit zeker weet hoe de vorige eigenaar heeft gereden, is het altijd verstandig bij de koop van een tweedehands auto ook voor nieuwe budgetbanden te kijken. Van buitenaf is het lastig te beoordelen of de band in goede staat is of hoeveel kilometer de band heeft gelopen. De profieldiepte is weliswaar belangrijk, maar niet de enige maatstaf. Voor de APK heeft de band minimaal 1,6 millimeter nodig. Let daarnaast ook op de zijkanten en het loopvlak. Zitten er scheurtjes in of zijn de haartjes aan de zijkant verdwenen? Ook dit wijst op slijtage van de band. Neem daarom het zekere voor het onzekere bij het kopen van een tweedehands auto en kies voor nieuwe goedkope banden!

Zijn de velgen beschadigd? Denk dat eens aan nieuwe stalen velgen

Autobanden online kopen

Deze kun je prima online bestellen bij www.autobanden-prijsvechter.nl

Autobanden Prijsvechter

Een nieuwe band gaat ongeveer 50.000 – 60.000 kilometer mee. Uiteraard is dit afhankelijk van de rijstijl. Een zogenaamde zware voet, als een F1 coureur door de bochten, dat verlengd de levensduur van autobanden zeker niet. Verder is het zeer belangrijk de juiste bandenspanning te hebben. Banden met bijvoorbeeld een onderspanning kunnen wel 10-25% harder slijten. Overigens is overspanning ook niet goed. Controleer minimaal 1x per maand je bandenspanning rondom de auto.

Check ook even de banden op beschadigingen. Zitten er haarscheurtjes in, wellicht een bult op de zijkant, de wang van de band? Zeker dan is het belangrijk de autoband te vervangen. 

Het advies is, om op 1 as twee gelijke banden te plaatsen. Het liefst rondom 4 gelijke banden, maar dat zal de portomonee niet altijd toelaten. Zorg er wel voor dat rondom de auto dezelfde soort banden geplaatst zijn. Dus alleen winterbanden, zomerbanden of all-seasonbanden. Geen combinatie hiervan. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Bij verschillende typen banden, is er risico op onderstuur (rechtdoor gaan in de bocht) of overstuur ( de achterkant breekt uit in de bocht). Dit soort gevaarlijke rij situaties wilt u niet meemaken.

Aangezien Nederlanders gemiddeld 5 – 6 jaar een tweedehands auto rijden met 10.000 – 15.000 kilometer per jaar haal je op deze manier ook het meeste rendement uit je nieuwe banden bij een tweedehands auto.