Het vervoeren van gekoelde producten

Wanneer er producten vervoerd moeten worden over de weg kan dit in een gekoelde aanhangwagen of koelauto. Producten die onderhevig zijn aan bederf moeten zelfs in een gekoelde omgeving worden vervoerd. Vlees, vis, fruit en melkproducten behouden hun kwaliteit en de afnemer heeft de zekerheid dat alles zo vers mogelijk wordt afgeleverd.

De koelbakwagen kan gehuurd worden bij veel bedrijven in Nederland. Het voordeel van huren is dat de wagen altijd in topconditie is en je er van op aankunt dat de gereserveerde wagen er staat. Mensen die een keer per half jaar zo’n wagen nodig hebben kunnen beter huren maar wanneer je een aantal malen per week een koelwagen nodig hebt is het misschien verstandiger om in je huidige bus of vrachtwagen te laten ombouwen tot koelwagen.

Bestaande wagen ombouwen

In combinatie met isolatie en een krachtige koelmotor kan er op een adequate manier een echte koelwagen gerealiseerd worden. Op deze manier kan zelfs de kleinste bestelbus omgebouwd worden tot een professionele koelwagen. Elk type bestelauto kan in principe met een koelombouw  van Coolgo tot een koelwagen omgebouwd worden. De isolatie die in de bestelwagen aangebracht dient te worden moet aan de geldende voorschriften voldoen zoals de HACCP en EG hygiëne richtlijnen. De vloer moet geschikt zijn om pallets te laden. Er wordt voor het isoleren van de ruimte veel gebruik gemaakt van polyester. Polyester is een prima materiaal wat de koude binnenhoudt.

Vereiste normen

Enkele punten waar een koelombouw aan moet voldoen zijn;

  • De ombouw moet voldoen aan de HACCP levensmiddelenrichtlijnen
  • De hardschuimisolatie moet ongeveer 50 mm dik zijn
  • De ruimte moet goed en snel te onderhouden zijn
  • Er moet een standaardwaterafvoer in aanwezig zijn
  • Alles moet echt water en luchtdicht zijn
  • Er moet voor service en onderhoud luikjes gemaakt worden zodat overal gemakkelijk dingen als lampjes hersteld kunnen worden.